Best i test telt

Ønsker du å komme tett på naturen, er det telttur som gjelder. Finn teltet som passer for deg i vår store teltguide. 

Den store teltguiden

For å finne det teltet som passer best for deg og dine behov, må du stille deg selv noen spørsmål i forkant. Tenk gjennom hvor ofte du kommer til å dra på tur, hvor du ser for deg å dra og hvor mange som kommer til å dele telt. 

Størrelse

Størrelsen på teltet oppgis i antall personer, men det betyr ikke at alle personene sover komfortabelt. Et tomannstelt kan for eksempel bli for lite for to voksne menn, spesielt hvis dere har mye bagasje. Et tremannstelt kan gi økt komfort og bedre stemning, men det vil også veie mer. 

Størrelsen på teltet blir derfor en vurdering av hvor mange mennesker som skal ha plass, og hvor mye du er villig til å bære med deg. 

Kuppeltelt

Vi skiller mellom kuppeltelt, tunneltelt og lavvo. Kuppeltelt har teltstenger som krysser hverandre, og egner seg godt på vindfulle plasser på grunn av den aerodynamiske utformingen. I tillegg er de høyere under taket, og enkle å flytte hvis du skulle angre på teltplassen. Ulempen med kuppeltelt er at de som regel ikke har et fortelt.

Tunneltelt

Et tunneltelt er avlangt og kommer gjerne med et stort fortelt. Dette er praktisk for å oppbevare bagasje og tørke klær, eller som en tørr plass til å lage mat. Forteltet skaper også et ekstra lag av isolasjon. Ulempen med tunneltelt er at de må festes med plugger og tau, og ikke lar seg flytte så lett – i tillegg bør de settes opp i vindens retning for at det ikke skal slå i teltduken. 

Lavvo

En lavvo tar lengre tid å sette opp, men har mange fordeler. De veier ikke så mye som tilsvarende telt, og kan ha ildovn i midten. Ovnen kan brukes til varme, matlaging og hygge. En ulempe med lavvo er at bunnen ikke sitter fast i teltduken, noe som betyr at du kan få ubudne gjester på besøk i løpet av natten. 

Hvilket telt er best i test?

Det finnes svært mange tester av telt, men også mange telt som ikke er testet i det hele tatt. Her trekker vi frem et knippe, men det betyr ikke at det ikke finnes andre varianter som er bedre for deg. Når du har bestemt deg for å kjøpe et telt, vil vi anbefale deg å velge en butikk som lar deg sette opp teltet hjemme i stua og eventuelt returnere det. Da får du sett teltet på nært hold, uten å forplikte deg til en handel. 

Best familietelt: Varanger Dome fra Helsport

Dette er et hybridtelt som er en blanding av kuppeltelt og lavvo. Teltet er svært romslig, gir god romfølelse og har mange soveplasser – opptil 8 voksne mennesker. Duken er behandlet med flammehemmende middel for å øke sikkerheten når du tenner opp i ovnen, og har et godt ventilasjonssystem. 

Varanger Dome fra Helsport

Beste vintertelt: Wiglo fra Bergans

Enda et hybridtelt, som gir deg høyden til en lavvo, men med brattere vegger for maksimal utnyttelse av plassen. Teltet er utstyrt med en stor topphatt som kan justeres etter vindretningen, for optimal utlufting. Dette teltet egner seg godt til vinterbruk fordi det er svært vindstabilt og har gode stormmatter. Det er utstyrt med hele tre fortelt, som gir ekstra beskyttelse mot været og god plass til bagasje. 

Wiglo fra Bergans

Best telt for par: Trysil fra Bergans

Trysil er et robust og rimelig telt for to, som er enkelt å pakke sammen og som kun veier 2,5 kilo. Dette er et tunneltelt hvor du får mye telt for pengene. 

Trysil fra Bergans

Best telt for to store voksne: Fjellheimen Superlight fra Helsport

Er dere to store voksne og kanskje en hund som skal på tur, kan et tomannstelt bli for trangt. Fjellheimen Superlight er et tunneltelt som bare veier 2,1 kilo, og som har et romslig fortelt. 

Fjellheimen Superlight fra Helsport

Les de populære innleggene