Gjør hyttelivet billigere (og grønnere)

Norgesferie og hytteliv har den siste tiden, naturlig nok, stadig blitt mer populært. Med en økning både i hyttekjøp og tid tilbrakt ved fritidsboliger, er det flere smarte grep du kan ta for å spare både penger og miljøet under hyttekosen.

Besparende oppgraderinger 

Ved å gjøre én enkelt overhaling av fritidsboligens generelle byggestandard kan du spare flere tusen kroner i året. Ett lurt grep du da kan gjøre er å sørge for god isolasjon i vegger, tak og vinduer. 

Selv om du ikke tilbringer hele året på hytta, kan du likevel begrense strømforbruket kraftig ved å tilrettelegge for at temperaturen innendørs holder seg oppe på en effektiv måte – når du først er der. Dette koster både deg og klimaet langt mindre i det lange løp. 

Utnytt naturressursene på en god måte  

En av de mest bærekraftige måtene å redusere strømprisene tilknyttet fritidsboligen kan være med et solcellepanel. Enten du velger å kjøpe et helt eget anlegg eller å lease solceller, er alt du trenger et tak eller område på bygget å plassere panelene. 

Med et stadig økende strømforbruk tilknyttet eiendom utenfor hjemmet, er det viktig å se etter hvor strømmen faktisk koster deg. Solceller kan være et betryggende hjelpemiddel mot strømpriser som øker i takt med at vi bruker mer strøm i ferier og helger på hytta. 

Innredning og bruk 

For å spare både lommeboka og miljøet ved kjøp av ny fritidsbolig eller hytte kan et godt tips være å kjøpe det meste av brukt. Enten om det er snakk om inne- eller utemøblement, elektronikk eller sesongbasert pynt, er en liten titt innom Finn eller bruktmarkeder alltid lurt. Det er noe sjarmerende med at ikke alt på hytta er flunkende nytt, heller! 

Unngå å kjøpe dobbelt opp 

Om det likevel ikke frister å handle brukt; sørg for å gjøre det enkelt å koble opp de tingene du allerede har hjemme som du kan ta med deg. Dette være seg å se etter tilkoblingsmuligheter for elektronisk utstyr og reiseeffekter som gjør at du kan tilpasse apparatene du har hjemme fra før. 

Det skal ikke være nødvendig å kjøpe dobbelt opp av alt, bare for å ha det like – om ikke mer – hyggelig på hytta enn hjemme. 

Dyrke og produsere egen mat 

Noe av det mest idylliske med hyttekosen må jo være å føle seg litt selvbergende, til en viss grad. Et par trekasser med matplanter som er enkle å vedlikeholde eller noen frukttrær i hagen som klarer seg selv gjennom året kan begrense behovet for storhandelen.

Se for deg å komme litt unna folkeliv, ha egne poteter til middagen utenfor vinduet eller å bake med egne epler? Da imponerer du garantert hvem enn det skulle være du tar med deg ut i og nærmere naturen. 

Leie ut hytta 

Er du klar over at noen tjener flere titalls tusen kroner i året på å leie ut hytta? Litt avhengig av lokasjon finnes det store summer ikke bare å spare, men å tjene, på utleie. Ved å tillegge seg en mentalitet om at det er bedre å dele enn at alle skal behøve å kjøpe eller bygge nytt, vil det være mulig å begrense en skremmende utvikling vi ser i hytte-Norge. 

Det er heller ikke så omfattende som det kan høres ut som, og det er flere firmaer i hele landet som spesialiserer seg på organisering av hytteutleie. Det koster kanskje noe i provisjon, men det tar du lett igjen på kort tid. 

Les de populære innleggene

Slik trener du til fotturen

Slik trener du til fotturen

Skal du på fottur med familie, kjæreste, venner eller alene? Da er det viktig at du ikke tar deg vann over hodet. Slik bør du trene på forhånd.