Norgesferie med barn? Slik blir alle fornøyde

Å reise på ferie med barn er ingen spøk. Bilferien kan fort utarte seg til et eneste stort kaos på fire hjul, spesielt hvis dere ikke tar visse forholdsregler i forkant. Her er våre beste råd til å sørge for at alle i familien blir fornøyde. 

Glem Mallorca, Kreta og Thailand – i år er det Norgesferie som gjelder, og ærlig talt er det ikke det verste som kunne ha skjedd. Norge er et langstrakt land som byr på et stort mangfold av aktiviteter, opplevelser og kultur, for ikke å snakke om naturskjønne omgivelser. 

Dersom du skal på bilferie med familien i år, kan du se frem til mange flotte opplevelser og morsomme aktiviteter for både store og små. Mange er imidlertid bekymret for en kaotisk ferie som blir alt annet enn avslappende. Her er våre beste tips for en stressfri Norgesferie med barn. 

1. La alle delta i planleggingen

Når alle engasjerer seg i planleggingen er det større sannsynlighet for at alle blir fornøyde. Pappa har kanskje lyst til å legge inn en fisketur, mens mamma har lyst til å bestige et fjell – samtidig vil de minste til badeland, og tenåringen vil helst ikke være med i det hele tatt. 

La alle delta i planleggingen, og legg inn stopp som er morsomme for alle. På den måten kan alle glede seg til ferien, og føle seg inkludert i det som skal skje. 

2. Bli enige om strekningene

Timesvis med motorvei er utmattende for alle i familien, og frustrasjonen kan bygge seg opp til uante høyder hvis dere ender opp stuet sammen i en bil over altfor lang tid. Det er lurt å avklare kjørestrekningene på forhånd slik at alle vet hva de kan forvente. 

Slik kan dere unngå frustrasjon:

  • Avklar med familien hvor dere skal og hvor lenge dere skal kjøre hver dag.
  • Pek på kartet for de minste barna, og vis hvor dere skal ende opp.
  • Legg inn mange pauser og hyggelige opplevelser underveis.
  • Sjekk om det er planlagt veiarbeid på ruten dere skal kjøre, slik at dere har mulighet til å velge en annen rute og unngå bilkø. 

3. Vær spontane

Det er lurt å forhåndsbestille hotell eller campingplass på selve bestemmelsesstedet, men overnattingen underveis kan tas litt mer på sparket. Hvis dere hele tiden må rekke frem til et bestemt sted til en viss tid, kan det føre til unødvendig stress og mas for alle i familien. 

Pauser er viktige for både store og små, og ved å ha en spontan tilnærming kan dere legge inn ekstra stopp og hvilepauser ved behov. 

4. Pakk bilen riktig

Å pakke bilen er som å spille tetris. Noen gjenstander nekter rett og slett å passe inn, uansett hvor mange ganger du vrir og vender på dem. Slik pakker du bilen riktig:

  • Ikke lemp alt inn i bilen på en gang – legg all bagasjen på bakken ved siden av bilen, slik at du får oversikt over hva som skal med. 
  • Vær streng med deg selv – er det virkelig nødvendig å ha med alt du har pakket? De aller fleste av oss har rom for å være litt mer spartanske. 
  • Vakuumpakk det du kan – jakker og dyner er spesielt lurt å få minimert.
  • Tenk tetris – legg de tyngste og flateste gjenstandene nederst, og bygg deg oppover.

5. Tenk sikkerhet

Unngå løse gjenstander i bilen og sørg for at bagasjen er godt stroppet fast. En fullpakket bil er annerledes å kjøre enn en bil uten bagasje, og bevissthet rundt bilens kjøreegenskaper er viktig for både sikkerhet og bilsyke. 

Et nettbrett er god underholdning for barna underveis, men selv disse kan være livsfarlige ved en bråbrems. Sørg for å ha en kollisjonstestet nettbrettholder i bilen. Skal dere kjøpe ny bil i forkant av turen, er dette en gyllen mulighet til å finne en bil som passer familiens behov.

6. Reisemål

Det er utrolig mange flotte reisemål i Norge, og dessverre kommer dere ikke til å rekke alt på en tur. Det er ingen dum idé å velge seg ut en eller to landsdeler, og heller besøke andre steder på neste tur. 

Trenger du inspirasjon kan du sjekke ut Visit Norways topp 10 reisemål, Fjord Tours tips til Norgesferien i 2020 eller Lonely Planets reiseguide til Norge

God tur!

Les de populære innleggene