Slik trener du til fotturen

Skal du på fottur med familie, kjæreste, venner eller alene? Da er det viktig at du ikke tar deg vann over hodet. Slik bør du trene på forhånd.

Gå turer

Det er viktig at du faktisk trener på det du skal gjøre. For mange er dette innlysende, mens andre heller velger alternative former for trening. Hvis du kun trener intervaller, vil kroppen din ha problemer med å takle et halvmaraton. Du vil kanskje komme deg gjennom, men det er stor sannsynlighet for at du skader deg underveis. 

Ofte merker man ikke dette underveis, men etterpå kan du slite med skadene i lang tid. Det kan også bli dyrt med fysioterapeut i lengden. Derfor er det viktig å være forberedt på den aktiviteten du skal gjennomføre. Gå derfor lengre turer i ulendt terreng. 

Skal du bestige et fjell? Da er det viktig at du ikke glemmer å trene på nedoverbakker. Dette høres kanskje dumt ut, men mange opplever at det er veien ned igjen som er tyngst. Da bruker vi nemlig muskler vi ikke er så vant til å bruke. 

Tren styrke

Styrketrening er bra både fysisk og psykisk. Det er også en svært skånsom treningsform – hvis du gjør det riktig, vel å merke. Gjennom styrketrening kan du bygge musklene du trenger for å gjennomføre turen, styrke sener og ledd og blir i tillegg vant med å yte det lille ekstra. Muskulaturen blir også vant til å bryte seg ned og bygge seg opp igjen, men du trenger ikke trene til du stuper hver gang.

Når du trener styrke til fottur, er det viktig å fokusere på de muskelgruppene du trenger. Det er ikke for fotturens skyld at du løfter manualer. Bruk heller tid og krefter på nedre del av kroppen: bein og kjernemuskulatur.

Du kommer til å trenge sterke bein til turen. Kjernemuskulaturen hjelper til med å holde kroppen oppreist. Derfor er den også viktig på tur. Spesielt når du har på tung sekk i tillegg!

Løping, sykling eller ski

Som nevnt er det viktig å gå turer, siden det er det du faktisk skal gjøre. Samtidig er det viktig at du trener opp kondisjonen din. Da er ikke nødvendigvis tur den mest effektive metoden. Du kan heller prøve intervaller i blant.

Intervaller betyr at du bytter mellom hvile og aktivitet når du løper, sykler eller går på ski. Mange sverger for eksempel til 4×4 intervaller. Da beveger du deg raskt i 4 minutter, så tar du en pause, og så beveger du deg igjen. Dette gjør du fire ganger. 

Lengden på pausene bestemmer du selv. Pulsen skal helst ha roet seg, men du må ikke stivne heller. 2 til 3 minutter pleier å holde. Husk at du ikke trenger samme kondis som en som skal løpe 10 km eller halvmaraton. 

Gruppetimer

Dersom du sliter med motivasjonen, kan du se etter et treningssenter som tilbyr cross-training, løping eller andre gruppetimer. Da kan du trene sammen med andre – kanskje de du skal gå fottur sammen med? Du får også hjelp og inspirasjon av en profesjonell instruktør. Fortell hvor du skal gå og hvor langt, så kan instruktøren tilpasse opplegget til deg.

Les de populære innleggene